Ekspertinės ,,Allianz Lietuva“ investicijų analitiko Rimo Strazdo įžvalgos, kuriomis jis dalijosi ir VŽ portale ,,Mano pinigai“.

,,Dabartinė situacija akcijų ir obligacijų rinkose atrodo stabili ir gebanti atlaikyti kertinį neapibrėžtumą dėl aukštų bazinių palūkanų normų galimo sumažinimo. Objektyvios priežastys indikuoja, jog stipresnių svyravimų rinkose neturėtų būti artimiausiais mėnesiais. 

Vakarų šalių ekonomikos, verslai geba lanksčiai adaptuotis prie pabrangusio skolinimosi sąlygų ir akcijų rinkų dalyviams demonstruoja augančias pajamas, o ir dažnai pelnus. Valstybių fundamentalūs ekonominiai rodikliai šiai dienai taip pat atrodo tvariai: nors ir su svyravimais, tačiau infliacija palaipsniui mažėjo, o nedarbo lygis vakarų šalyse išlieka žemas (JAV gegužės mėnesį siekė 4 proc. Euro zonos šalyse tą pati laikotarpį buvo 6,4 proc.). 

Geopolitinių neišspręstų klausimų krūvis 2024 metais išlieka didelis ir neprognozuojamas. Yra tikimybė, kad kažkuriuo metu pradės didėti įtampa keliose „raudonose zonose“. Ukrainos ir Rusijos karas toliau vyksta, o platus spektras su tuo susijusių rizikų nemažėja. Įtampa tarp Kinijos ir Taivano yra nuolatos kurstoma. Šių paminėtų geopolitinių dėlionių neapibrėžtumas gali padidėti su artėjančiais JAV prezidento rinkimais, o ypač pasikeitus baltųjų rūmų politikai. Didėja ekonominio bendradarbiavimo įtampa tarp JAV ir Kinijos bei Europos ir Kinijos. 

Didieji pasaulio žaidėjai ieško naujų, savo strategines industrijas, apsaugosiančių prekybos suvaržymo priemonių, kurios duoda pagrindo įgyvendinti vis platesnes protekcionistinės politikos priemones. Kiek protekcionistinės politikos įgyvendinimas tarp Kinijos ir Vakarų šalių pasistūmės per ateinančius metus prognozuoti sunku, bet tai gali turėti įtakos tiek akcijų, tiek obligacijų kainoms. Neturime pamiršti, jog rudenį vyksiantys JAV prezidento rinkimai gali kelti naujų geopolitinių įtampų, į kurias dažniausiai reaguoja dauguma pasaulio finansų rinkų. 

Žvelgiant iš aukščiau paminėtų rizikų perspektyvos, matome, kad net ir vienos iš jų stipri eskalacija gali pastūmėti akcijų ir obligacijų kainas svyruoti stipriau. Kartu negalime nuvertinti ir tikimybės, kad net keli rizikos faktoriai gali pradėti materializuotis panašiu metu, kas lemtu kainų svyravimų amplitudės išaugimą.  

Kadangi rinkų svyravimui įtakos gali turėti daug veiksnių, mūsų vertinimu investuotojai turėtų išlaikyti diversifikuoto portfelio struktūrą pagal savo investicinės rizikos priimtinumo lygį“, - komentuoja R. Strazdas.

Lietuvos investuotojų nuomonės apžvalgą galite peržiūrėti čia:  Lietuvos investuotojai išlieka optimistiški, bet rizikų įžvelgia (vz.lt)